ADALET, VİCDAN VE CÜZDAN

ADALET, VİCDAN VE CÜZDAN

ADALET, VİCDAN VE CÜZDAN

Merhaba segili kalite dostlarım
Basında çıkan bir habere göre;
Başsavcılık gizli ses kaydını delil saydı, son kararı AYM verdi; hak ihlali vardır. Dosya  yeniden yargılama için savcılığa geri gonderildi. Olay 2018 de gerçekleşmiş. Anayasa Mahkemesi Başkanı AYM  de bekleyen 200. 000 kişisel başvuru dosyası olduğunu söyledi. Sanıyorum bu konuda dünya birincisi imişiz. Mağdur olanların hakkı ne olacak bilmiyorum.

Kafamda deli sorular:
Hukuk devleti nasıl olur?
Adalet nedir, nasıl gerçekleşir, kimler içindir?
Adalet sistemi bağımsız ve tarafsız olmalı mıdır? Uygulama nasıldır?
Hukuk sisteminde baskı, torpil, rüşvet, kayırma, delil karartma, sahte delil yaratma, yalancı tanıklar, yetersiz ve yandaş bilirkişiler olursa Adalet sağlanabilir mi?
Adalet sadece kendimiz ve taraftarlarımız mağdur olunca mı aklımıza gelecek?
İnsan hakları evrensel beyannamesi nedir?
- İnsan olarak haklarımızı biliyor muyuz?
-İnsan hakları ihlal edildiğinde  sabit bir duruşumuz var mı. Yoksa önce mağdurun kimliğine, siyasi görüşüne, dinine, imanına, mezhebine partisine diline rengine bakıp daha sonra mı karar veriyoruz veya safımızı belirliyoruz.
-Allah'ımızın kesin emrettiği farzlardan olan ve her cuma namazı hutbesinde tekrar ederek meali verilen ADALETİ;
-Nefsimizde,
-Ailemizde,
-Akraba ve yakınlarımızda,
-İsyerimizde,
-Bütün hayatımız boyunca
sağlayabiliyor muyuz.
Yoksa;
-Çamur olsun benden olsun,
-Uzayan kol bizden olsun,
-Biz iktidara gelirsek şunları şunları yapmayız diyen, lakin muktedir olunca tenkit ettiklerinin mislini yapanlar gibi mi olacağız.
-Kanun çıkarırken toplumun eşdeğer ortak hak ve menfaatlerini mi esas alacağız yoksa cümle arasına birkaç soyut kavram sıkıştırıp lastik gibi istenilen yöne çekilebilir mi kılacağız?
-Yıllardır uygulanmayan/uygulan(a)mayan kanunlar, anayasa maddeleri(Özellikle insan hakları ile ilgili olanları) dururken demokrasi havarileri gibi ortaya çıkıp her kesimin kendi anayasasını ve kurallarını savunmalarını mı seyredeceğiz.
-Parti başkanları neden milli ve toplumun her kesimini ilgilendiren İnsan hakları, hukuk devleti, adaletli ve liyakatli yönetim anlayışı gibi konularda mutabakat sağlayamıyorlar?
-Siyasiler yıllardır şahit olduğumuz; Karakolda doğru söyler mahkemede şaşar türküsü misali, muhalefette iken söylediklerinin iktidarda iken neden tersini yapıyor?
Adalet....Adalet..
Önce kendi içimizde adaleti yaşayalım ki başkalarına adaletten söz etmeye hakkımız olsun.
Nahl suresi 90. Ayette ilk emredilen adalet kavramından sonra ikinci emir İhsan kelimesinin anlamında saklı olan Allah'ı görüyormuş gibi kulluk ederek ömrü tamamlamaktır.
Kişinin Adalet terazisi ise vicdanıdır.
Vicdanlarının yerine cüzdanlarını koyanlar adaleti hiçbir zaman sağlayamazlar.
Hukukun üstunlüğü bağımsız, tarafsız görev çelişkisi olmayan bir sistemle ancak ADALET saglanabilir.
Tarihimizde 800 yıl boyunca uygulanan Ahilik Yönetim Sistemi standartlarının zamanımıza ve şartlarına uyarlanması ile mümkün olabilir.
Kalın sağlıcakla.
Kaliteli, sağlık huzur ve mutluluk dolu bir ömür dilerim kardeşlerim.
01.12.2022
Sami Öztürk
İnsan ve Kalite Derneği Başkanı


Paylaş :
iyzico ile öde